MONGOLIA 3, Med sekk paa ryggen i fantastisk natur
25.08.2010 - 20.09.2010
25-26/08-2010 Rekondisjonering og research i UB
Tilbake i UB bruker jeg noen dager paa vaske klaer, skrive blogg og lese meg opp paa andre omraader i Mongolia. Jeg vil forsoeke aa gjoere noe paa egenhaand naa som jeg har blitt "varmet opp" i loepet av seks dager sammen med nomader. Mongolia har begrenset med infrastruktur og det er ikke alltid like lett aa komme seg rundt paa egenhaand, men jeg klarer ikke tanken paa organiserte turer mer. Har faatt guider, jeeper og overprisede tilbud langt oppe i halsen. Jeg forstaar raskt at jeg trenger litt mer camping utstyr og gaar til anskaffelse av et telt, en gass-koker, kart, kjele ++ En annen ting er at Mongolia er stort, tidvis oede og med varierende mobildekning, og jeg konkluderer med at jeg skal forsoeke aa finne en reisepartner til den foerste utflukten, og jeg henger opp en forespoersel paa hostellet hvor jeg bor.
Jeg bor foroevrig, for den som matte vaere interessert, paa Golden Gobi 2 hostel som ligger meget sentralt og er en intim og hyggelig plass med vennlig betjening, godt gjeste-klientell og gode muligheter for aa kokkelere paa egenhaand paa kjokkenet for aa spare penger. De tilreisende til Mongolia later til aa vaere noe av en egen sjanger. De fleste som jeg moeter er paa vei nordover eller soerover med den transmongolske jernbanen og har noe begrenset tid i Mongolia, mens andre kommer dit i ens aerend, for aa nyte verdens stoerste campingomraade, 3 ganger saa stort som Frankrike. Jeg kjenner raskt at mange av de menneskene jeg moter, og jeg, dras i samme retning, - ut i naturen og til den Mongolske landsbygda. Jeg faar mange fine bekjentskaper paa Golden Gobi 2.
I paavente av aa finne noen aa reise sammen med bruker jeg mye tid sammen med Andrea og Monika fra henholdsvis Sweitz og Tyskland. Vi kommer godt over ens og deler mange maaltider, oel og konserter. Naar det kommertil den Mongolske folkemusikken, baade sang og instrumenter, er jeg blitt helfrelst! Den russiske melankolien blandet med kinesiske pentatone trekk gjoer at jeg kjenner det helt inn... Til og med den overaltspillende popmusikeren Boldbaatar har faatt en plass i meg. Mest facinerende i folkemusikken er den tostemte strupesangen som kun de mest begavede sangere behersker. Jeg fikk gleden av aa hoere dette da jeg var aa saa Tumen Ekh, et mongolsk folkemusikkensemble. Takk for det.
27/08-2010 En ny gjeng pa 1-2-3!
Kl 07:30 er jeg paa plass foran den Kinesiske Ambassaden i UB, - to og en halv time forer den aapner. Siste ukes skrekkhistorier om folk som begynte aa staa i koe midnatt for aa bare faa en koelapp og deretter komme tilbake to dager seinere for aa bruke koelappen har gjort at jeg moeter opp i god tid, selv om jeg velger en middelvei. Jeg har faatt erfart at man ikke koedder med kinesiske myndigheter og jeg kjenner en smule paa nervene i koen. Er alt paa stell, soeknaden utfylt med blokkbokstaver og riktig farge paa pennen, vil de godkjenne den falske flybookingen jeg har gjort, hva tenker de om at jeg har booket kun to netter (og ikke tre som paakrevd) paa hostel i Beijing, og hva med dokumenter paa utreisen fra Kina? Jeg har tenkt aa reise overland fra Kashgar til Kyrgyzistan og det er vanskelig aa dokumentere den reisen.... Heldigvis faar jeg godt selskap av Rahel fra Sweitz og Katrin fra Tyskland som er i noe av den sammen situasjonen, og vi kan for hverandres hjerner med svart humor.
Vel inne ved skranken er ikke mannen overbevist i forhold dokumentasjoen jeg har fremskaffet, eller mangel paa dokumentasjon. Jeg beklager, staar med boeyd hode og sukker for deretter aa se opp i taket og se bedende ut, og, til slutt aksepterer han. Phu! "Pick up next Friday between 4-5pm". Jeg blir fristet til aa svare paa "kinengelsk"; Ssaenk juu, ssaenk juu velli much", men jeg dropper det.
Etter jeg har spist middag sammen med Cathy og mannen hennes (USA/Polen), som er couchsurfere og bor/jobber i UB som engelsk laerer, og som foroevrig traff hverandre i Kosovo i NGO-arbeid og deretter har flyttet verden rundt og gjort diverse smaajobber, saa ringer tlf min. Det er Mathieu fra Belgium som lurer paa om jeg fremdeles ser etter reisefoelge. "Yepp". Vi moetes seinere paa Golden Gobi 2 og det viser seg at vi har sett hverandre to ganger tidligere uten aa "vite det". Foerste gang paa Public Security Bureau i Beijing og deretter paa Ger to Ger i Mongolia. Mens Mathieu og jeg sitter aa diskuterer hvilken vei haren hopper kommer Rahel og Katrin inn paa GG2. Og for aa korte det hele ned saa bestemmer vi oss for aa dra paa tur sammen alle fire. Vi marsjerer over til State Department Store for aa kjoepe proviant og gjoere klar for trekking i/rundt Terelj Natinoal Park. Planen er aa ta toget neste morgen til en stor landsby nord for UB som heter Batsember, og derfra gaa i terrenget til vi finner Terelj River for deretter aa foelge den helt ned til Tereljog busse tilbake til UB derfra. Et tur vi kalkulerer til aa vaere paa mellom 100-120 km og ta oss 6 dager. Hey ho, let's go!
28/08-02/09-2010 Fantastiske dager i/rundt Terelj!
Kl 06:00 faar jeg melding av Sophie fra Belgium som har faatt turen sin til Gobi-oerkenen avlyst og spoer om jeg har dratt enda. Nei-da, og vips saa har to blitt til fire og fire blitt til fem.
10:30 "klakke-ti-klakker" vi ut fra UB-togstasjon. Kupeene er overfylt av mennesker fra landsbygda som har vaert inne i storbyen for aa selge sine produkter fra livestocken sin, og med seg tilbake har de stereoanlegg, frukt, mobiltelefoner og vodka selvfoelglig. Det er god stemning paa toget. I alle land hvor jeg har kjoert tog har det sosiale klimaet paa toget har sin egen signatur, og Monglia bekrefter mine tidligere erfaringer. Jeg trives.
Ord er faafengt prosjekt naar man skal beskrive en vandretur i Mongolia, men hvis jeg skal oppsummere hva jeg kommer til aa huske best fra de seks dagene, vil det vaere:
- Storslatt uroert natur
- Gule stepper, groenne gressmatter, fjell og iskalde elvekrysninger om hverandre.
- Saerdeles hyggelige moeter med nomader, som byr paa seg selv og det beste smoeret (fra yak) og den beste yoghurten jeg noen sinne har smakt, -samt mange kopper melkete med arol og oeroem til.
- De mange gode og rolig timene rundt baalet etter en lang dags marsj, med gode samtaler med mennesker jeg er takknemmelig for har krysset min vei.
- Mat-rasjoneringen
- Dugg-/frost friske morgener paa hoeydedrag med utsikt over elver av taake som skjuler dalbunnene.
- De gedigne vannblemmene og gnagsaarene til Sophie, og naar en gammel dame sparker av stortaaneglen hennes da vi barbeinte svinger oss i valsen til trekkspillmusikk paa en sosial sammenkomst hos noen lokale.
- Tre tre slangene vi saa paa kort tid.
- De vakre hoestfargene i den lave kveldssola.
- Oppvarming av steiner for aa holde varmen nede i posen gjennom frostkalde netter.
- Den horrible marsjen over et fjell med utbrent skog som var saa tung-gaatt at det kan ta motivasjonen fra noen og enhver
- At stort sett alt gikk i forhold til planen vi la i UB med tanke paa avstander, orientering, tid og metode. Mathieu, som er en gammel speider var en fin sparringspartner i saa maate.
- Hvordan Katrin forandret seg fra aa vaere en superdeprimert jente, fordi hun hadde faatt hoere at kjaeresten hennes hadde funnet en annen mens hun var ut paa tur, til aa utstraale humor og trivsel over aa bare gaa og vaere tilstede i naturen
- Den blaa sommerfuglen (som betyr lykke) som setter seg ned paa haanda mi under en hvil og ikke vil dra. Jeg spoer om den vil sitte paa sekken min, det vil den, og vi gaar sammen for en stund, foer den kommer paa andre tanker og vingler avgaarde mot den blaa himmelen.
- Det iskalde badet i Terelj River
- Og til slutt, den etterlengtede middagen med paafoelgende heidundranes fest som vi hadde da vi kom tilbake i UB. Det er vanskelig aa ikke raskt bli loes i snippen naar vodkaen kommer i kjoekkenglass...
03-04/2010 Rekondisjonering i UB og ut paa tur igjen.
Dagen etter stor-festen faar naturlige aarsaker ikke det helt store innholdet. Jeg kaldsvetter i den varme ettermiddagssola i noen timer i koen foran den Kinesiske Ambassaden for aa plukke opp visumet mitt. Jeg setter pris paa at alt er i orden og at de ikke stikker flere griller i hodet mitt.
Tilbake paa Golden Gobi 2 blir jeg kjent med Jurg fra Tyskland som skriver en doktorgrad og reinsdyr nomadene i Tayga-omraadet vest for Khovsgol og hvordan de moeter utfordringene med oekt sentralisering og kapitalisme fremfor bytting av tjenester som de tidligere er vant til (saa langt jeg kan forstaa Jurg). Jurg er Mongolia fan og jeg faar stadig oekt forstaaelse for hvorfor folk fra vest blir det, hvorfor mange bosetter seg her, gifter seg med de mongolske kvinnene og nyter slow-living i praksis. Jurg inspirer og det viser seg at vi har mange ting til felles og jeg er sikker paa at Jurg kommer til aa dra opp baade oerett og abbor paa Ullsjoen en gang i fremtiden.
Mathieu og jeg blir enige om gjoere et nytt turprosjekt sammen. Denne gangen blir de bare oss to. Rahel og Sophie har dratt til Beijing og Katrin tilbake til Tyskland for aa rydde opp i leilighet og innbo etter et 8 aar langt forhold (...). M og jeg bestiller togbilletter til Erdernet loerdag kveld for deretter aa kjoere "kollektivt" fra Erdernet til Moron og fra Moron til Atgal/Khovsgol. Etter en ny shoppingrunde paa State Department Store sitter vi kl 20:30 paa toget til Erdernet. Sovekupeen deler vi med en ingenior offiser, delvis hans kone/delvis en kaligraf fra UB... Det viser seg at Tamir, kaligrafen, er en person som har masse aa by paa. Han er 30 aar og snakker bedre fransk enn engelsk og besitter masse historiekunnskap om mongoler. Tarim er paa vei for aa besoeke onkelen sin som sitter i fengsel etter aa ha tatt livet av en annen kar. Han forteller om hvordan mulig moeter mellom vikinger og Chingis Khan (+etterfoelgere) foerte til at det i dag vokser opp mennesker i Mongolia med lyst haar og blaa oyne, slik som hans onkel. Videre forteller han om hans kona som han betegner som Iraker. Mongolene tok i sin tid en hel del fanger i Irak og transporterte dem opp til Mongolia. Det irakiske trekkene skal fremdeles vaere synlige i enkelte deler av Mongolia hvor disse i sin tid ble plassert. Tamir er synlig stolt av aa vaere ekte mongol og vaere gift med en av de levende eksemplene paa det en gang saa gedigne mongolske rike kontrollerte land og folk helt ned til Irak. "Min kone er Iraker!".
Tamir forteller oss det vi allerede vet, men ikke faatt erfare, og det er at 'tid' i Mongolia er et begrep som de faerreste paa landsbygda vier saerlig oppmerksomhet. Ting skjer naar de skjer. I foelge Tamir eksisterer det et ordtak som sier at "Beijing is waiting, and we are moving", underforstatt: Kina/Beijing er et statisk land/folk som de omreisende nomadene i Mongolia kan ta knekken paa naar det maatte passe dem. Mongolene er ikke glade for kineserne, -selv om kapitalistiske krefter i Mongolia gnir seg i hendene naar tallene viser at Mongolia eksporterte 100% mer kull til Kina i 2009 enn aaret foer.
05-06/09-2010 Jammed in a van + litt om baesj, paa vei til Khovsgol Lake
Vel fremme i Erdernet kl 08:00 og etter litt om og men finner vi stasjonen for "offentlig" kommunikasjon paa fire hjul. Vi detekterer en mini-van som skal til Moron med avreise mellom 13-14 en gang. Erdernet er den nest stoerste byen i Mongolia og det mye paa grunn av en av verdens stoerste kopper-miner som ligger der og som har 8000 mennesker i arbeid. Mathieu og jeg fristes ikke til aa gaa i Erdernets gater i det kalde, overskyede vaeret og rigger oss derfor til inne paa cafeen/venterommet paa minivan-stasjonen. Vi soerger for aa feite oss opp paa buzz og melkete foer vi skal tilbringe timesvis i et liten bil.
Etter to timers venting etter kl 14 har endelig sjaafoeren klart aa fylle opp alle setene i bilen og vi kan dra. Den lille microbussen/van'en hardpakkes med mennesker, pakker, blaabaertoenner etc. Vi kjoerer noen faa mil paa asfalt foer sjaafoeren, tilsynelatende tilfeldig, vrenger bilen av veien og saa baerer det avgaarde paa humpete terrengtraseer som svoemmer i hverandre bortover gressmatta. Det tar ikke mer enn en snau time foer jeg kjenner at dette vil bli en tilmodighetstest av de sjeldne. Setene er trange og med min kroppsbygning blir de FORBANNA TRANGE! Det humper (!!!) uavbrutt og jeg begynner aa kjenne etter om jeg angrer paa at jeg bega meg ut paa dette. "Heldigvis" har ikke Mathieu det saerlig mer luksurioest (han er ogsaa ganske hoey) og vi kan le litt av det hele. Men latter og svart humor blir gradvis erstattet med det som grenser til hat, og jeg begynner aa mislike alt. Misliker den omfangsrike damen som forsinker transporten paa en stopp fordi hun skal kjoepe vodka som seinere gaar paa rundgang i bilen, misliker sjaafoeren som bare tenker paa aa komme frem, men ikke paa hvilken maate, misliker "cowboyen" ved siden av meg som blir bilsjuk og spyr, misliker mannen som setter seg ned og driter uttafor bilen ved en stopp og bruker smaa lyngblader som dasspapir (50/50 hvor dritten havnet hen tror jeg), misliker den blide mannen med det kroniske smilet, misliker den totale mangelen paa muligheter for LITT komfort osv osv.
Men, alt kommer til en ende. Droye 11 timer seinere ankommer vi Moron. Vi ramler ut av bilen, moerbankede og lettet til sinns, men aner ikke hvor vi skal sove. En dame i samme bilen som oss skjoenner situasjonen og hun tilbyr oss aa telte i hagen hennes. Vi slaar til, og litt seinere, blandt illsinte vaktbikkjer i hver sin camphound bak vaklete plankegjerder, gaar teltpluggene i jorda ved siden av et knoettlite hus. Morgenen etter inviteres vi paa frokost inne i "dokkehuset" hvor damen som iviterte oss bor sammen med sin datter paa 11, mor og sin eldre bror. Vi serveres bortsok ("baarrtsk") (en frityrstekt kakesort som minner om norske smultringer) og te og vi titter paa mongolsk tv.
Mye blir fort en vane naar man er ute og reiser i et annet land og etter hvert saa blir man litt blind i forhold til det man ser, det blir liksom ikke noe ektraordinaert ved det lenger fordi "det er bare saann". Basarene i midtoesten, stupaene i India/Nepal/Tibet, boenneropene i muslimske omraader, spyttingen i Kina osv,osv. I Mongolia, som i Tibet (og sikkert mange andre plasser i verden) er toalettene en av disse tingene. Toalettene, dersom det er en dedikert plass for dette, utenfor byene bestaar av et stoerre eller mindre hull i bakken, stoettet opp med 2/4 el 4/4 og et plankegulv med et utskjaert ovalt hull i midten. Vann eller toalettpapir maa man fremskaffe for egen maskin, og etter diverse observasjoner er det ganske imponerende hva folk klarer aa bruke som rengjoeringsmiddel "der bak". Intimgrensene ved toalett besoek er ogsaa naert beslektet med "kamerat"-toalettene i Kina/Tibet, baade der det er satt opp "offentlige" toalett, eller naar minivanen stopper paa en steppe og det er padde flatte og man bare MAAAA DRITE. Damer som menn gaar ned i squat-posisjon og det jobbes... Mange bruker dell'n (en tradisjonell kappe som brukes av baade kvinner og menn) som shelter og har derfor rikelig med privatliv under sitt forneodne paa steppene sammenlignet med de uten dell.
Tilbake til livet utenfor toalettet. Denne damen som vi har bodd hos, som jeg aldri klarte aa forstaa hva het, hjelper oss med aa finne nord i Moron og mye paa grunn av henne, og en rekke tilfeldigheter, havner vi til slutt i en lav personbil paa vei til Hatgal, sammen med Bata og hans venninde samt sjaafoeren. Bata driver et gjestehus i Moron, men skal ha seg noen velfortjente dagers ferie hos sin bror i Hatgal sammen med sin venninde fra UB. Bata er en liten kvikk og utrolig serviceminded person som snakker godt engelsk som Mathieu og jeg raskt kommer godt overens med. Vi koser oss i den vannvittig opp-pimpede bilen alle fem, med mongolske kaker, oel, Lady Gaga og Eminem paa spilleren og, selvfoelgelig, i vakker, vakker natur.
Veien fra Moron til Hatgal staar ikke noe tilbake for veien fra Erdernet til Moron, men denne gangen sitter i vi en "sofa". Dog ser vi med lengsel bort paa den nye veien som bygges langs vaar terrengtrase. Innen 2011 skal en asfaltert vei staa ferdig mellom Moron og Hatgal for aa raskere ekspedere turistene opp til Khovsgol, for ja, Khovsgol er et turist-hoel i hoyesessongen hvor koreanere, japanere, kinesere og andre flys inn til Moron fra UB og deretter i bil opp til Hatgal. Jeg spoer sjaafoeren vaar hvem som bygger veien og svaret kommer raskt. Baade ingenioerer og arbeidskraft kommer fra Kina. "Billig, og saa kan de spise alt. Gi dem litt te og noen gresshopper saa er de happy!".
I nattemoerket slaar vi opp telt i hagen til MS-guesthouse som drivers av Batas bror og vi gleder oss til morgendagen og til aa ta fatt paa en 4 dager lang fottur i omraadet vest for Khovsgol Lake/Nuur.
07-10/09-2010 "Er man skapt for nytelse, saa skal man nyte"
Paa samme maate som med turen i Terelj blir det et overkommelig prosjekt aa forsoeke aa gjengi naturopplevelsene Mathieu og jeg hadde rundt Khovsgol Lake, men paa samme maate oppsummerer jeg punktvis hva jeg kommer til aa huske best fra dette oppholdet:
- Igjen, de mange timene tundt "jeger-tv'et" med gode samtaler, nuddel-suppe og vodka
- Teltplassen paa 2600 moh med utsikt over den 14. stoerste ferskvannssjoen paa jorda som besitter 1-2% av ferskvannsreservoaret paa jorda og de mange horisontene med groennkledde aaskammer som rammer inn sjoen.
- Et tilfeldig og utrolig moete med to franskmen og en jente fra Ukraina og vaar manglende respekt for fulle vodkaflasker...
- Barnaals-teen
- Alle villhestene
- De enda mer intense hoestfargene enn foer
- Bading i det azurblaae iskalde vannet med paafoelgende baalkos og mongolsk vitamin-drikk, og, ikke en kjeft aa se.
- Hvordan jeg begynner aa bli lei det lille telte til Mathieu, siden jeg maa ligge paa diagonalen og han delvis oppaa meg.
- De stupbratte fjellsidene.
- Og til slutt den kontinuerlige foelesen av trivsel, lykke, privilegium og sunn og god hjemlengsel ;-)
11/09-2010 Ville Vesten
Dagen starter med 4 timer i russisk minivan fra Hatgal til Moron. Den russiske, graae, firkanta boksen spretter gjennom det Mongolske terrenget som en gresshoppe. Befolkningstettheten inne i kjoeretoeyet er allikvel som foer. Jeg teller 18 personer og en katt (Sitteplass til 13).
Vel fremme tilbake i Moron tar jeg inn paa Bata's guesthouse, som bestaar av et skakt mur-og trehus, en utedass, en utedusj, en sove-ger, en ger-bar og huset+ger'n til Bata og hans familie. Primitivt, men meget koselig, og til og med internett-tilgang. Jeg er lie det lille teltet til Mathieu. Han vil sove ute, men ender til slutt opp inne hos en familie paa grunn av sinte loesbikkjer.
Mathieu og jeg bruker resten av den varme, klare hoestdagen i Black Market + omegn hvor vi gaar rundt og titter, kjoeper noen smaa souvenirer, og spiser... ja naa kan du gjette kjaere leser...JA! Helt riktig, SAU!
Aa komme til Khovsgol's hovedstad Moron er som aa komme til noe jeg assosierer med Ville Vesten. Byen har ca 40 000 innbyggere, gatene er stort sett dirtroads bortsett fra noen faa nede i sentrum som er asfaltert. Paa et flyfoto jeg har sett av byen er den meget symmetrisk oppbygd med brede traseer med relativt store camphounder vegg i vegg langsmed. Bolig-bebyggelsen bestaar i stor grad av trehus med enkelte innslag av mur, mens de stoerste butikkene og offentlige bygningene er i betong. I omraadet rundt Black Market ligger det dynge-vis med saueskinn for salg, hester (med og uten kjerre, i trav eller galopp) krysser og tverser gatene, bulkede biler med utslitte stoetdempere spiller Boldbaatar mens sjaafoeren venter paa at "noe skal skje" (-neppe...), alkoholen plukker ned sine foerste offere foer noon, cafeene er som skjeve dokkehus med frodige blide damer som serverer bredbeinte Cowboy'er som buser inn med ridestoevler (med metall i haelen, klakk-klakk-klakk), hatt, moekkete hender, brune vaerbitte ansikter og med et sterkt oenske om aa faa sau paa tallerknen saa fort det lar seg gjore. Mange av butikkene er laftede toemmer hus, noen ganger inndelt med lettvegger med variert assortement (kjoepesenter med andre ord), paa markedet kjoepes det bl.a.: tau og stropper til lassoer og ger's, hatter, stickers, vodka, nye dell'er (folkedrakten (som brukes!)), oereringer, nytt gulvbelegg til ger'n, heste-"gadgets" etc. Stemnigen er god. (Jeg skriver dette paa et hostel i Beijing med Boldbaatar paa oeret og kjenner det sikker i nesa mens armene faar gaasehud) Jeg liker Mongolia!
12-13/09-2010 The longest ride
Store deler av for- og ettermiddagen gaar med til venting paa busstasjonen. Naar har sjaafoeren tenkt aa sette i marsj? Mathieu og jeg gruer oss rett og slett til aa kjeoere de rundt 650 km fra Moron til UB paa Mongolske "veier". Derfor har vi koept inn rikelig med smaa ting til aa putte i munnen samt mannet oss kraftig opp til aa tenke positivt. Kl 16:00 er bussen full med bagasje og mennesker. Mathieu og jeg overraskes av den gode plassen og vi smiler fornoeyd i det vi setter avgaarde i denne lille "para-terreng"-bussen.
Det skal allikevel ikke gaa lang tid foer plassen som en gang var forsvinner. Underveis renner det inn folk paa bussen. Hvor kommer de fra og hvordan vet de naar bussen kommer??? Hvor lenge har de ventet? Uansett, i det morket faller paa er vi 38 personer i bussen (med sitteplass til 29) og vi stabler oss mot hverandre mellom kommoder, pappesker og andre remedier. Bussturen blir uforglemmelig. Allsang til Boldabaatar, mannfolka ut av bussen i oppoverbakker for aa komme opp, bytting av diverse deler paa bussen, omfangsrike bleieskift, blaabaer-beholder som sprekker og maler gulvet blaatt, punktering midt paa natta, risikofylte (slik jeg personlig bedoemmer det til aa vaere) elvekrysninger, umennesklige posisjoner for noe som jeg med god vilje kan beskrive som litt soevn, en fantastisk soloppgang osv osv.
Vi ankommer UB neste formiddag, stolt og lettet! Vi kommer tilbake til Golden Gobi, og hvem moeter jeg der? Jo, Matija fra Slovenia. Vi moettes foerste gang i Esfahan i Iran hvor vi tilbrakte 4 dager sammen. Han forlot Slovenia i oktober i fjort som backpacker, kjoepte en sykkel i Tyrkia og har syklet seg gjennom Iran, Pakistan (inkl. hyggelige te-besoek med Taliban i Peshawar), opp Kharakorum Highway til Kashgar gjennom Taklamakan-oerkenen til Beijing og naa i Mongolia, hvor vi moetes helt tilfeldig. Vi kaster oss rundt hverandre, og dagen som skulle brukes til bloggskriving og soving tar en ny retning. Seinere paa kvelden blir vi kjent med Anke (Holland), Sonia (Irland) Mary (Australia), og sammen med dem moeter vi igjen de franske hippiene+Julia (den ukrainske jenta) som vi moette i Khovsgol, Andrea og Monika som jeg moette for to en halv uke siden, og vi ender opp med aa bli litt av en gjeng, og ja, det blir litt av fest! Fy og fei...
14/09-2010 Reisens tyngste dag
Jeg kjenner paa litt "pay-back-time" fra gaarsdagen som ikke tok en ende foer naermere soloppgang, og det hjelper ikke at dette er dagen for aa ta farvel med saa mangt. Farvel med mange nye fine venner og ikke minst med Mongolia, et land jeg har etablert et spesielt forhold til gjennom mange fantiske opplevelser. Da jeg gaar ut doera paa Golden Gobi 2 og subber gjennom Ulaan Baatar's gater paa vei til en buss som skal ta meg til flyplassen kjenner jeg igjen en foelelse jeg har hatt tidligere paa reisen. Foelelsen jeg hadde inne i meg paa vei ut til Ayatollah Khomeini Airport for i forlate Iran. Jeg er alene igjen, de fleste av mine nye venner er allerede paa tog og fly, mongolsk by-hverdagsliv haster forbi meg paa gata og jeg for en foelelse av at det ikke tar hensyn til en reisende som desverre maa forlate landet dere og av den grunn foeler seg trist. Er det ingen som ser det?? Men, dette er Mongolia/UB. Up and coming. Menn med slips og damer med stresskoffert og miniskjort blandt moekkete gatebarn som synger av full hals for noen toegroeg, -akkurat som de gjoer sine siste anstrengelser i en turistsessong som er paa hell.
----
Kl 21:00 er jeg paa Ti An Men Sunrise Youth Hostel i Beijing, igjen. (...)
15-20/09-2010 Geografisk stillstand
Tilbake i Beijing bruker jeg dagene paa aa ta igjen naermere 4 uker med manglende dagbok/blogg-skriving, ta oppigjen kontakten med omverdenen, avslappning og paa aa ettertanke, -hvor gaar ferden? Jeg var for noen dager siden bestemt paa aa ta vestover mot Urumqi i Kina, ned til Kashgar, over til Kyrgyzistan, gjennom.(...-)stan-landene og tilbake til Iran. Men, etter aa ha tatt innover meg at vinteren der er "gistig" og at jeg (nok en gang) har latt meg inspirere til aa bruke traasykkel som transportmiddel, bestemmer jeg meg spare litt paa den konfekten og heller forsyne meg av en konfekt nede i soeroest-asia, Vietnam/Laos/Cambodia. Paa grunn av helg, visum-adm +div kommer jeg meg ikke avgaarde foer 21/09. Tiden "til overs" legger tilrette for et meget hyggelig gjensyn med Nan, min CouchSurfer-vert fra mitt tidligere opphold i Beijing. Vi treffes to kvelder for aa lage noen sjoemat-maaltider jeg aldri har smakt maken til (nok en gang flyttes ganens grenser til horisonter den tidligere aldri har moett).
Foroevrig kan jeg melde om at jeg har faatt mer enn nok av Beijing og kinesere, i denne omgang. Jeg finner ikke trivsel i Beijing, bare noeytral tilstedevaerelse av praktiske aarsaker.
Skrevet av Hilmann 23:23 Arkivert i Mongolia Kommentarer (0)